Geen GBP maar een Sleeve…

Mijn schildklierwaardes waren nog niet helemaal goed, dus mijn medicatie werd weer naar beneden bijgesteld en nu moet ik begin oktober weer bloed laten prikken. Dat gaf me dus een aantal extra weken in het voortraject. Aan de ene kant erg frustrerend, want als je eenmaal besloten hebt voor de operatie te gaan wil je dat het gisteren gebeurd is natuurlijk. Maar aan de andere kant gaf het me meer tijd om af te vallen (ben nu 15 van de 16 kg kwijt door eiwitrijk & caloriearm te eten en 6 eetmomenten per dag te nemen).

In die extra weken ben ik ook nog meer gaan lezen over de bariatrische operaties en de consequenties. Wat ik me niet gerealiseerd had was dat je bij een GBP je leven lang kans hebt op complicaties zoals darmhernia’s. Dat vind ik een naar idee, ook al is het een kleine kans, mezelf kennende ga ik bij alle pijntjes bang worden dat mijn darmen in een kronkel zitten. Verder vond ik het een naar idee dat bij een GBP de vertering van alcohol veel langzamer gaat, zodat je veel langer dan je gewend bent een hoger alcoholpromillage in je bloed houdt. En de malabsorbtie omdat je een stuk dunne darm overslaat vind ik een beetje eng; wat doet dat bij allerlei medicijnen, en als ik straks ouder wordt en meer dingen moet slikken heb ik dan geen groot probleem? Maar ik dacht dat ik eigenlijk weinig keuze had, omdat ik beginnende suikerziekte had en de GBP daar zulke goede resultaten mee heeft.

Door te lezen kwam ik erachter dat de effecten van de “vertical gastric sleeve” op suikerziekte ook goed waren. Minder dan de GBP maar ik heb natuurlijk net beginnende diabetes en in die onderzoeken zitten ook mensen die al jarenlang zwaar aan de medicatie zitten. Tijd om de procedures dus eens goed naast elkaar te leggen.

MaagDarmnormaalMaagDarmGBP  MaarDarmSleeve

Bij een GBP maken ze een klein maagje bovenin waar ze de tweede helft van je dunne darm aan verbinden. Je maag blijft bestaan, produceert maagsappen e.d., die de eerste helft van de dunne darm inlopen, die verderop weer aan de darmen vastgemaakt wordt. Deze operatie heeft hele goed resultaten en bestaat al heel lang dus ook de lange termijn effecten zijn goed bekend. Hiermee krijg je waarschijnlijk het meeste gewichtsverlies en de beste resultaten op ziektes als diabetes, hoge cholesterolwaardes of bloeddruk en op slaap-apneu.  Je hebt een kleine kans op problemen later doordat de darmen omgelegd worden (knikken, kronkels). Het gebeurt zelden, maar *als* het helemaal mis gaat bij de GBP kan de operatie worden teruggedraaid omdat er niets verwijderd wordt uit je lichaam. Een grote minderheid van de mensen heeft ‘dumpings’ na de operatie, die voelen zich naar als ze bijvoorbeeld vet of suikerrijk eten.

Bij de sleeve halen ze een deel van je maag echt weg. De operatie is dus onomkeerbaar. Doordat je maag kleiner wordt heb je wel een paar absorbtieproblemen (je maag breekt voedsel af en kneedt het voor het in de darmen komt) maar minder dan bij de GBP. Ze doen deze operatie nog niet zo lang dus er is minder bekend over de lange termijn: het zou kunnen dat mensen na een paar jaar weer meer gaan aankomen of andere problemen krijgen. Wat wel bekend is is dat je meer kans hebt op zuurbranden en reflux (maagzuur dat naar je slokdarm gaat), dat je langzamer afvalt en waarschijnlijk wat minder gewicht kwijtraakt. De eerste maand na de operatie heb je iets meer kans op complicaties, omdat het een grotere wond is (lekkage). Maar op de lange termijn heb je minder kans op complicaties omdat het een eenvoudiger operatie is en er minder wordt veranderd. Je hebt ook geen dumpings, dus je moet zelf zorgen dat je gezond gaat eten.

Ik eet niet zo heel verkeerd, maar ik eet wel veel, vooral veel grotere porties dan de mensen om me heen. Ik wil wel afvallen, maar ik hoef niet superdun te worden. Ben ik vroeger geweest, vond ik ook niet altijd even fijn. Ik wil vooral gezond worden en weer energiek en actief kunnen zijn, niet door mijn gewicht en/of omvang gehinderd worden in dingen doen die me leuk lijken. Dus eigenlijk leek een sleeve me voor mij beter.

Ik heb weer contact gezocht met het ziekenhuis, een afspraak met de chirurg gekregen en dit allemaal doorgesproken. Die vond een sleeve een prima tweede keus (GBP blijft hun default) en had geen problemen om voor mij om te schakelen. Het wordt dus een VSG in plaats van een GBP 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>