Week 2 – overstappen naar gewoon eten…

Afgelopen dinsdag (12 dagen na de operatie) had ik de chirurgische contrôle en de afspraak bij diëtiek met mijn lotgenoten. Dat betekende dat we eerst uitgelegd kregen hoe we moesten eten (weinig nieuws, 6 keer en eiwitten eerst) en daarna weer gewoon mochten eten in plaats van vloeibaar. Dus na de voorlichting gingen we met zijn allen naar het restaurant om gezamenlijk het eerste crackertje te nuttigen. Ik was het vloeibare eten nog niet zo zat als sommige anderen, ik denk ook omdat ik gewoon meegeten heb met de familie en mijn eten alleen met de staafmixer bewerkte, maar ik had mijn kaas gemist. Dus de cracker met kaas was wel weer erg lekker en het eten ging gewoon heel goed.

Daarna keek de vriendelijke, formidabele en kundige chirugische assistente naar de wondjes en de buik en concludeerde dat alles heel goed zat en dat ik gewoon weer alles mocht wat haar betreft. Ik heb voor mezelf de doelstelling om minstens een uur te wandelen per dag en weet niet of ik al helemaal klaar ben voor de sportschool; ik kan alles heel prima maar mijn batterijtjes zijn snel leeg en dan moet ik echt even met een boekje in een hoekje bijkomen.

Vanaf dinsdag mag ik dus weer gewoon eten, en dat is ingewikkelder dan ik van te voren had gedacht. De 6 eetmomenten haal ik nog niet, ik zit op 4 a 5 per dag gemiddeld, maar dat is ook omdat ik meer moeite heb met omschakelen dan ik dacht. Vooral bij het avondeten trouwens, overdag gaat alles prima met yoghurt, smoothies en crackers. Maar bij het warme eten moet ik *minder* eten dan ik daarvoor pureerde. Langzaam eten en goed kauwen lukt wel, maar ik moet echt stoppen bij het eerste seintje dat mijn maag vol is. Vroeger dacht ik dat je maag gewoon een signaaltje stuurde en dat je eten dan langzaam oploste in maagzuur. Maar nu merk ik dat er een soort schuim ontstaat en als je maagje te vol zit voelt het alsof hij overloopt en moet je dat schuim uitspugen. Geen pijnlijke ervaring, maar onhandig, zeker als  je niet thuis bent. En als ik toch een beetje te veel warm eten heb gegeten zit ik echt tot misselijkheids toe vol de rest van de avond en de nacht, met continu die schuimproductie. Dan komen die extra eetmomenten er dus ook niet in de avond. En mijn conclusie is eigenlijk dat je maag voor de verwerking van je eten meer ruimte nodig heeft dan dat eten zelf inneemt. Misschien dat het dus niet zo is dat je dat seintje voor een volle maag na een half uur krijgt, maar dat je maag na een half uurtje zoveel extra volume inneemt dat je maag dan pas het volzijn seintje stuurt naar je hoofd.

Afijn, echt ziek ben ik nog niet geweest maar ik heb wel twee avonden gehad dat ik me echt niet zo lekker voelde. Het is een leerproces en ik moet voor mezelf inschatten dat ik genoeg lege ruimte in de maag overlaat na het eten. Ben inmiddels sinds de 14e wel 8,5 kg kwijt trouwens, dus dat gaat echt heel razendsnel. En drinken gaat erg goed, ik haal de anderhalve liter per dag makkelijk, dus dat is ook geruststellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>