Week 4 – aankomen na de operatie en wat specifieke spijsverteringsprobleempjes

En deze week kwam ik warempel nog meer aan en bleef ik ook weer een paar dagen gelijk. Dat is toch de overgang naar vast voedsel denk ik. Ik heb mezelf inmiddels zo vaak vertelt dat dit te verwachten is en dat er straks vanzelf meer afgaat dat ik niet meer zo paniekerig voel als de eerste week.

Ik hou ongeveer bij wat ik eet, niet zo zeer vanwege de calorieën (daar moeten we langzamerhand juist vanaf, calorieën tellen en bezig zijn met dieëten) maar om te kijken of ik genoeg eiwitten binnen krijg. Persoonlijk vind ik ‘fatsecret’ de fijnste app om dat via mijn telefoon op bij te houden trouwens, daar zit een uitgebreide database bij en kan ik zelf evt ook dingen toevoegen. Als ik mijn eten invul zie ik per maaltijd/snack wat ik binnenkrijg, maar ook een totaalhoeveelheid over de dag. Over 2 weken heb ik mijn eerste afspraak bij de diëtiste van het ziekenhuis, volgens mij krijg je dan niet alleen je eerste controle maar ook te horen hoeveel eiwit je minstens binnenkrijgt. Ik denk dat ik dan ook niet meer iedere dag bij ga houden wat ik eet, maar af en toe een steekproef doe. Nu ik het nog wel dagelijks bijhou probeer ik ongeveer te doen wat ik voor de operatie van de diabetesdiëtiste opkreeg: 6 keer per dag eten, ongeveer 15-20 gram koolhydraten per maaltijd en ongeveer evenveel eiwitten. Als ik dat goed doe zit ik op ongeveer 1200 kcal per dag en ik mik op tussen de 1000 en de 1500.

Eten gaat wel steeds beter, het moeilijkste blijft het avondeten. Het gevoel van vol zitten dat ik vroeger had als ik mijn buikje rond had gegeten heb ik niet meer en dat is wennen (en dat mis ik soms ook). Ik voel meer dat mijn maag gevoelig wordt aan de bovenkant en dan moet ik stoppen anders gaat hij overlopen. Dat gaat ook anders dan vroeger: ik ga niet overgeven, er zijn geen peristaltische bewegingen voor nodig, ik probeer te boeren en dan krijg ik veel samenhangend schuim in mijn mond dat ik uit kan spugen – terwijl ik het gevoel blijf houden dat er teveel lucht in mijn maag zit dat ik vroeger dus met een boer was kwijtgeraakt.

Bij alle andere maaltijden van de dag werkt alles prima, allleen bij het warme avondeten moet ik heel erg opletten dat ik op tijd stop en heb hier snel last van. Mijn theorie is dat het eten in je maag niet langzaam wegverteert in de maagzuursappen, zoals ik vroeger dacht, maar dat er bij dat proces een soort schuim wordt gemaakt waardoor het eten bij het verteren dus meer ruimte nodig heeft in je maag dan toen het erin terecht kwam. Dan is het ook logischer dat je je pas een half uurtje nadat je gegeten hebt vol voelt – niet omdat dat signaal er zo lang over doet, maar omdat je maag dan pas dat verteren is begonnen en dan dus voller komt te zitten. Ik kan nergens vinden of die theorie klopt, maar het helpt mij om te snappen waarom ik een stukje lege ruimte in mijn maag moet laten zitten na het eten, dus ik hou hem maar even aan tot hij weerlegt wordt :).

Mijn andere onbewezen maar nog niet weerlegde theorie is dat je maag normaal veel lucht uit je eten kneedt en richting mond of kont stuurt. Omdat de kleinere maag veel minder goed kan kneden blijft de lucht er meer en langer inzitten en dat geeft dat onaangename gevoel dat je moet boeren maar niet kan boeren. Op de forums hebben meer mensen last van dat gevoel, maar de een houdt er lang last van en bij de ander is het na een paar weken over. Afwachten dus hoe dat bij mij gaat lopen.

Afgelopen weekend had ik nog een ander heel raar probleem. Ik had voor het eerst een feestje, met eten erbij. Drinken (water) en snacken lukte prima, ook het timen ertussen (kwartier wachten na het drinken voor je iets kan eten, half uur wachten na het eten voor je iets kan drinken). Bij de maaltijd probeerde ik een klein beetje te eten, maar dat bleek toch net iets teveel te zijn geweest, of het viel een beetje verkeerd. Dat merkte ik pas drie kwartier later en toen zaten we al in de auto terug naar huis. En waar ik last van kreeg was een enorme speekselproduktie van de klieren onder mijn tong. Zoveel, dat mijn mond gewoon iedere 5 minuten volliep – en dat duurde wel anderhalf uur. Ik hoop daar niet te vaak last van te hebben, want dat is lastiger om mee om te gaan dan de schuimende maag. Maar je leert zo wel om echt hele kleine beetjes te eten als je van huis bent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>